VegiVeda живот в здраве, хармония и красота
кои сме ние мисия консултации контакти
начало библиотека форум рецепти

 
 
 
 

История на Аюрведа

Думата „Аюрведа“ се състои от два корена - „Айр“ и „Веда“- „Живот“ и „Знание“. Буквално се превежда като „знание за живота“. Това е древна медицинска система, включваща не само начини за лечение с много щирок спектър, но и профилактика в най-общ смисъл. Заради своята комплексност, Аюрведа е по- скоро наука за живота, защото не се ограничва с чисто медицинска материя. Освен строго медицинските раздели, като хирургия, токсикология, психотерапия, педиатрия, вътрешни заболявания и т. н.. Има и раздел, за който много рядко се споменава на Запад. Това е частта с магии, заклинания и мантри.

Аюрведа ни съветва и как да живеем, за да се прадпазим от заболявяния. Това включва начин на хранене, упражнения, изчиствания на тялото и ред други неща, помагащи на човек да запази своето здраве.

Има много предания за възникването на Аюрведа и всички те ни насочват към наистина древни времена. Едно от преданията е за Брахма ( създателя на нашата вселена ), който дал това знание на Дакша Праджапати- родоначалникът на всички живи същества на земята. Двамата братя Ашвини- Кумари изучили Аюрведа от Праджапати и започнали да лекуват боговете, хората и животните. Веднъж те излекували Индра ( царя на боговете ) и той пожелал да изучи Аюрведа от тях. От своя страна той обучил мъдреца Кашяпу, Муни Атрея и Бхарадваджа. Така, знанието се предавало от учител на ученик, което е традиционен метод на обучение и до днес. През вековете, тази наука се е разпространявала из земята и трансформирала. Така са възникнали тибетската и древногръцката медицина, които са много близки до концепцията за Три доша. Плиний Старши в своята „Естествена история“ споменава даже за няколко вида Питта доша ( черна и бяла жлъчка ), разделя също храната и билките според вкусовете. В персийската медицина добавят и степени на проявление на вкусовете и качествата.

В днешно време, благодарение на огромните възможности за обмяна на информация по интернет, Аюрведа вече не е екзотично понятие. Съществуването на центрове по Аюрведа в Западния свят доказват на практика онова, за което се говори в самата Аюрведа и което отдавна е истина за Изтока.

 
 
Раита от краставици
Басмати. Царят.
 
2007. ВеджиВеда. Всички права запазени. Подкрепяно от Продиджи.