VegiVeda живот в здраве, хармония и красота
кои сме ние мисия консултации контакти
начало библиотека форум рецепти

 
 
 
 
Куркума
Куркума, Турмерик
( Curcuma longa )


Използва се коренът на растението, който много прилича на джинджифила. Изсушава се и се смила. Има наситен, жълто-оранжев цвят. Вкусът е горчиво-стипчив и лют, загрява, а послевкусът е лют. Подходяща е за трите типа доши. В последно време все повече и повече изследвания потвърждават полезните свойства, традиционно приписвани на куркумата. Тя е антисептична, мек, естествен антибиотик и подтиска развитието на раковите клетки, гнилостните бактерии. Снижава нивото на кръвната захар при диабет. При понижена кръвна захар да се използва в малки количества, само при готвене! Пречиства кръвта. Последни изследвания показват, че е полезна при заболяването на Алцхаймер. Използва се и при кожни инфекции, за заздравяване на ранички. Единствения недостатък, е че попадайки върху дрехите ги оцветява в жълто и трудно- почти невъзможно е да се изпере петното.
В кулинарията, куркумата се използвя в почти всички ястия, като им придава и
апетитен жълтеникав цвят, на сосовте, ориза, зеленчуците, млякото.

1. За понижаване на нивото на кръвната захар при диабет: три пъти на ден приемайте по 1/3 ч.л. Куркума.
2. При външни хемороиди: смесете 1/2 ч.л. куркума и 1 ч.л. гхи- намажете преди сън.
3. Ефикасно средство при възпалено гърло: разбийте добре 1/3 ч.л. куркума, две щипкисол в 1/3 чаша леко топла вода и правете дълбока гъргара, три пъти на ден. За отделяне на натрупаните секрети по гърлото, добавете и 1/2 ч.л. лимонов сок.
4. При анемия: в чаша кисело мляко разбийте 1 ч.л. куркума и яжте на гладно сутрин и вечер. При Кафа доша, яжте само веднъж и то през деня.
5. При подути и кървящи венци или афти в устата, втрийте директно куркума върху
мястото. Същото можете да направите и при ранички по кожата.

« назад

 
 
Раита от краставици
Басмати. Царят.
 
2007. ВеджиВеда. Всички права запазени. Подкрепяно от Продиджи.