VegiVeda живот в здраве, хармония и красота
кои сме ние мисия консултации контакти
начало библиотека форум рецепти

 
 
 
 

ГхИ
( термично обработено краве масло без добавки )

Полезна информация


Пречистеното краве масло е един от най-важните продукти за задравето ни. Заради съдържанието на антиоксиданта витамин Е, то защитава организма ни от вредното действие на свободните радикали,. Помага за храненето на клетките. Въпреки, че е наситена мазнина, то молекулната му структура се отличава от структурата на другите животински мазнини. Тя се състои от мастни киселини с къса химическа верига. Това означава, че много лесно се усвоява от организма. Изследванията показват, че мастните му киселини са с 8% по-малко наситени от останалите животински мазнини. Гхито е изчистено от белтъчния казеин, който повишава нивото на холестерина в кръвта. Гхито съдържа и от 4 до 5 процента линоленова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Съдържа и витамин А. Това е разглеждане на гхито на ниво съвременна наука и медицина, което е ниво „клетка“. Но има и друг поглед, много по-важен и значим. Ведите ни дават сведение за финното ниво на продукта, което западната медицина не може да изследва. Според Аюрведа, гхито е концентрирана, чиста и благостна огнена енергия от Слънцето. Енергията Теджас. Тя силно влияе на храносмилането. Затова добавянето на гхи води до увеличаване на храносмилатената сила. Гхито е най-доброто средство за възстановяване на нарушено храносмилане. При това, по много мек и щадящ организма начин. Тъй като недоброто храносмилане е причина за маса заболявания, използвайки гхи в храненето ние лесно можем да се предпазим от доста болести. Относно полезността на гхито има разминаване между Аюрведа и съвременната медицина. Западните лекари твърдят, че то увеличава холестерина и съответно опасността от атеросклероза и затова е в черния им списък. Те го приравняват с останалите мазнини от животински произход, но това не е така, според Аюрведа. Гхито ускорява всички стадии на храносмилането и заради качествения Теджас се увеличава метаболизмът, способстващ изчистването на тъканите от шлаките. По такъв начин, всъщност, може да се помогне за лечението на атеросклерозата. Но такава помощ е възможна само ако престанете да използвате за храна месо и яйца. Полезността на гхито е огромна, но не бива да означва, че може да се използва неограничено. Това може да доведе до прекомерна активност на слънчевата енергия в тялото и от тук до психическо пренатоварване. Пренатрупването на Теджас в тялото може да доведе до изгаряне на Оджас ( Лунната енергия, даваща сила на имунитета и спокойствие на ума ). Най-добре е гхи да се използва от 10 ч до 15 ( с изключение на хората с отслабено храносмилане ). За усилване на имунитета и при физическа слабост, можете сутрин да използвате гхи заедно с мед, сушени плодове, подправки ( канела, кардамон, шафран, резене ), орехи, кедрови ядки или бадеми.
Освен това, друго за закуска не е необходимо по време на лечението. Резултатът ще се появи още след 5-6 дена. За усилване на храносмилането смесете 1 ч.л. Гхи, 1 ч.л. Резене, по ? ч.л. Черен пипер, индийско орехче, кардамон, кориандър, канела. Половината от сместа се приема преди ядене и другата половина, след ядене. Заради финната си слънчева енергия, гхито има загряващ ефект и можете да го използвате зимно време освен в храната, но и за масаж на ръцете и краката.
Друго, изключително важно свойство на гхито е, че за разлика от почти всички останали мазнини то не променя качествата си, структурата си, при термична обработка ( запържване ) . Което означава, че пържените в гхи храни не са вредни! Важи условието, разбира се, че маслото не бива да прегаря!

 
Раита от краставици
Басмати. Царят.
 
2007. ВеджиВеда. Всички права запазени. Подкрепяно от Продиджи.