VegiVeda живот в здраве, хармония и красота
кои сме ние мисия консултации контакти
начало библиотека форум рецепти

 
 
 
 
Синап
Синап
( Brassica juncea )


Използват се семената, които могат да бъдат черни на цвят, кафеникави или светло жълти. Както повечето подправки, синапът има лют вкус, загряващо действие и лют послевкус. Питта дошовия тип хора, трябва да използват синап ограничено. Големи количества не са препоръчителни и за Вата, заради изсушаващото си действие. Синапът много добре стимулира храносмилането. Използва се при главобол от простуда и за облекчаване на състоянието на белите дробове,. Изчиства кафа натрупвания в организма, като ги изтегля от дълбочина ( отпушва канали и натрупвания от влажни и студени материи ). Не бива да се използва при заболяване на бъбреците и туберколоза. Използван в ястия, сосове, супи и ориз, синапът дава характерен аромат и вкус. Черният синап е с по-силно изразени качества от белия.

1. При мокра кашлица: 2-3 пъти на ден, бавно изяждайте смес от 1/2 ч.л. смлян синап, 1 ч.л. мед и 1/2 ч.л. джинджифил на прах.
2. При артрит се втрива синапено масло в ставите.
3. При бронхиална астма ще си помогнете, ако: изпивате на гладно, 2-3 пъти на ден смес от 1 ч.л. синапено масло и 1 ч.л. кафява захар.

« назад

 
 
Раита от краставици
Басмати. Царят.
 
2007. ВеджиВеда. Всички права запазени. Подкрепяно от Продиджи.