VegiVeda живот в здраве, хармония и красота
кои сме ние мисия консултации контакти
начало библиотека форум рецепти

 
 
 
 

Вата доша

Санскритския термин „Вата“ идва от глагола „ва“, който означава „нося“, „движа се“. Нарича се още и „Ваю“- вятър. Вата доша има и пет поддоши- Прана ваю, Удана ваю, Вяна ваю, Самана ваю, Апана ваю. Вата е принципът на действието и отговаря за всичко в тялото свързано с движение - нервни импулси, кръвта по кръвоносната система, отделителните процеси и т.н. Вата доша обитава долната част на тялото, корема с дебелото черво, което означава, че запекът и разстройството за под нейно влияние. Под въздействието на Вата доша са хората с възраст над 50 години. В денонощието времето от 2 до 6 ч. сутрин и от 14 до 18 ч. след обяд е също под нейно управление. Есента, когато е студено и ветровито, Вата доша доминира. Вата е образувана от елементите Етер и Въздух. Затова тя е студена, лека, подвижна, лесно променяща се. От тук и лесното излизане от равновесие на Вата доша. Добратановина, е че и бързо може да бъде върната обратно. Това става използвайки противоположните на вата доша качества- топло и влажно. Хората с изявена Вата доша са обикновенно с тънка костна система, слаби и високи или ниски на ръст. Суха кожа- особено в студено и ветровито време- бързи, насечени движения и походка. Умът е лесновъзбудим, постоянното мислене за разни неща често им носи безсъние. Заради бързия си ум те са много схватливи, лесно виждат същината и реагират мигновенно. Притежават развито въображение и фантазират с лекота. Имат способността лесно да печелят пари и бързо да ги харчат. Спестовността не е тяхно качество.

Хората с водеща Вата доша трябва да избягват студени храни и напитки, сухи неща- чипс, солети, сушени плодове. Сушените плодове трябва да са накиснати. В студено и ветровито време, по възможност, да ограничат излизането си навън. Да си направят режим наденя и да го следват, за да не се поддавават на поривите си да вършат хаотично и импулсивно нещата. Следването на тези простички изисквания ще помогнат на хората с изявена вата доша да бъдат в балансирано състояние. Да имат по-спокоен сън, да са по - организирани, по-здрави.

Питта доша

Съединението на елементите Огън и Вода дава тази доша.Често е наричана „Огнената доша“-въпреки,че в образуването участва и Вода. Питта идва от санскритската дума „тапа“, което означава „грея“, „загрявам“. Това е огненото начало в тялото и има пет субдоши наричащи се Агни- огън ( Пачака Агни, Раджака Агни, Садхака Агни, Бхраджака Агни, Алочака Агни ). Производна на Пачака Агни е Джатара Агни- това е храносмилателния огън, ферментите, аминокиселините- всичко онова, което разгражда храната в тялото. Горната част на корема, областта на тънкото черво е местообитаването на тази доша. В „Чарака Самхита“ се казва, че продължителния живот, издръжливостта, красивия цвят на лицето, устойчивостта срещу заболявания, топлината на тялото се дават от Агни, ако той не е приглушен или не гори твърде силно. Тази доша в денонощието упрявлява часовете от 10 ч до 14 ч и от 22 ч. до 02 ч. Лятото е под нейно влияние, както и зрялата възраст при хората. Питта управлява способността да опознаваме и възприемчивостта ни. Излязлата от равновесие Питта се проявява като гняв, раздразнителност, агресия, ненавист, осъждане икритикуване на всичко наоколо.

Хората с водеща Питта доша са с хармонични, атлетични тела, правилни, привлекателни черти на лицето. Не променят рязко теглото си. Кожата им е топла и не понася слънцето- трудно прави загар. Лесно се потят и това може да е причина за леко киселия мирис идващ от тях. Характерен признак за Питта е ранното оредяване и побеляване на косата. Имат проницаетелни очи и често не могат да търпят силна светлина. Зъбите може да имат жълтеникав цвят. Хората с Питта конституция са енергични, действени натури, с изявени лидерски, управленчески, организационни качества. Обичат реда, подредеността. Привличат се от риска, но пресметнатия риск. Притежават съзтезателен характер. Обичат разкоша, лукса и харчат пари за бижута и скъпи подаръци.

Когато Питта нараства и излиза от равновесие, тази енергичност прераства в деспотизъм, експанзивност- на всяка цена да е тяхното. Непокрито самочувствие, гордост, заядливост и неоснователна взискателност към останалите. Сприхавост и гняв. Агресия. За да не излиза от равновесие Питта доша, не бива да се прекалява с лютите храни, киселия и соления вкус, силно подправените ястия. При увеличена Питта да се използват охлаждащи напитки на ментова основа, айрян, кисело мляко. Подправки като кориандър, мента, резене, джоджен. Основно правило за хората с Питта доша е умереност във всичко.

Никакъв алкохол и тонизиращи неща.

Кафа

Кафа доша е образувана от съединяването на елементите Вода и Земя. Тези елементи придават на дошата плътност, влажност, гладкост, тежест, устойчивост, мекота. Името „Кафа“ идва от санскрит, от корените „Ка“- „Вода“ и „Пха“- „пищно израстване“, „разцъфтяване“. Тя също има пет поддоши- Кледака Кафа, Аваламбака Кафа, Бодхака Кафа, Тарпака Кафа, Спешака Кафа. Под влиянието на Кафа са часовете от 2 ч до 6 ч сутринта и от 14 ч до 18 ч, Зимата, бебетата и децата са са също под нейно влияние. В тялото, Кафа доша контролира областта на гърдите, шията и главата. Натрупването на секрети в синусите, бронхите и стомаха е Кафа проблем.

Кафа доша е най-устойчивата от всички доши. Хората под под влияние по-рядко посещават лекар, по-трудно се разболяват и самата доша трудно излиза от равновесие. Тя е отговорна за лимфната и ендокринната система, смазването на тялото, секрецията, здравината на костите, силната памет. Хората с изявена Кафа конституция имат плътно тяло, гладка кожа, гъсти коси, големи и красиви очи, здрави зъби. Притежават дълбока, устойчива вяра, любвеобилни са, състрадателни. Когато Кафа е излязла от равновесие, това води до увеличаване на телесното тегло, хормонални нарушения, диабет, оттоци, болести на горните дихателни пътища, нарушение на микроциркулацията на кръвта, алергии, астма,слабост при събуждане, мързел, сънливост. На психическо ниво, любвеобилността се превръща в силна привързаност, до болезненост. Силно развито желание за притежание, алчност, скъперничество. Заради своята неподвижност е трудно да се вкара Кафа в равновесие и са необходими упорити усилия. В случай на увеличена Кафа, обикновенно се прибягва до диети увеличаващи Питта доша- загряващи и изсушаващи.

 
 
Раита от краставици
Басмати. Царят.
 
2007. ВеджиВеда. Всички права запазени. Подкрепяно от Продиджи.