VegiVeda живот в здраве, хармония и красота
кои сме ние мисия консултации контакти
начало библиотека форум рецепти

 
 
 
 

Вкусове

Храносмилането започва далеч преди храната да попадне в стомашно-чревния тракт. Още с разнасянето на ароматите от приготвеното ядене започва слюнкоотделяне и вътрешния огън Агни се разгаря, събуждат се ензимите. Организмът се подготвя за приемането на храната. В Аюрведа се разглеждат три нейнин проявления- Раса ( вкус ), Виря ( охлаждащо или заграяващо въздействие ), Випак ( послевкус ). Раса или вкусът се проявяват в устата и ги усещаме чрез езика. Виря се проявява в стомаха, а Випак в тънкото черво. Вкусовете са шест на брой ( солен, сладък, кисел, горчив, лют, стипчив ), а послевкусът ( Випак ) може да бъде сладък, кисел или лют. Вкусовете, както и дошите са образувани от по два от първичните пет елемента.

Сладък

Сладкия вкус възниква от съчетанието на елементите Земя и Вода. Затова той е влажен, тежък, хладен. Увеличава Кафа доша в тялото. Основното му качество е, че е хранителен, увеличава силата, анаболен е. Утолява глада. На психическо ниво, сладкият вкус дава удовлетвореност, успокоява и усилва любовта, благостта. Но прекаляването със сладкия вкус може да превъзбуди ума и да доведе до цялостно разбалансирване на дошите. Може да увеличи секрецията в тялото ( синуси, бронхи ), нарушения в лимфната система. Прекомерния сладък вкус може да предизвика диабет. Сладкия вкус се съдържа в захарта, продуктите с нишесте в състава си- бяло брашно, ориз, тапиока, банани, мляко, елда...

Солен

Водата и Огънят образуват соления вкус. Той е влажен и тежък, и е добър за Вата, докато другите две доши трябва да го ограничават. Има анаболно действие. Действа загряващо и помага за по-добро храносмилане. Увеличава жаждата и усещането за глад. Проявява се и като леко слабително, заради водата в него. В храната помага на другите вкусове да се изявят, но ако е в повече, тогава ги подтиска. Ако се прекалява със солта кръвта става гъста и се увеличава кръвното налягане. Могат да се получат проблеми с очите и да влоши състоянието на кожата. На психическо ниво соления вкус може да породи алчност и неудовлетвореност.

Кисел

Комбинацията от елементите Огън и Земя дават киселия вкус. Този вкус е препоръчителен за Вата доша тип хора, а тези от Питта трябва да го използват до минимум. Киселия вкус, също така, увеличава и Кафа доша. Основните качества на този вкус са, че изчиства организна, нормализира слабото храносмилане, освежава, действа затоплящо...анаболен е. При прекомерната употреба на киселия вкус може да се развие гастрит, язва на стомаха, ацидоза, зъбния емайл става крехък, усилват се ферментационните процеси в тялото. Може да стане причина за кожни заболявания като екзема, псориазис, дерматит и т.н. На по-финно ниво може да се породи силно чувство на завист, любопитство.

 
 
Раита от краставици
Басмати. Царят.
 
2007. ВеджиВеда. Всички права запазени. Подкрепяно от Продиджи.